Υπηρεσίες

Πολιτικού Μηχανικού - Τεχνικό Γραφείο
Προγραματίστε ένα ΡαντεβούΒιογραφικό

Βασικές Υπηρεσίες

Τεχνικό Γραφείο στην Καρδίτσα

Σχέδιο Πολιτικού Μηχανικού

Έκδοση οικοδομικών αδειών

Η Οικοδομική άδεια είναι η διοικητική πράξη που επιτρέπει την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε ένα οικόπεδο ή γήπεδο σύμφωνα με τις μελέτες που τις συνοδεύουν και τις ισχύουσες διατάξεις. Οικοδομική άδεια απαιτείται σε περίπτωση:

  1. Ανέγερσης νέας οικοδομής.
  2. Προσθήκης (ορόφου, χώρου) σε υφιστάμενα κτίρια.
  3. Εργασίες για την άρτια λειτουργία ενός κτιρίου όπως η κατασκευή περιτοίχισης,
    περίφραξης, βόθρου, εκσκαφές, επιχώσεις και κοπή δέντρων.
  4. Αλλαγής χρήσης χώρου ή κτιρίου.
  5. Ενίσχυση του φέροντος οργανισμού υφιστάμενου κτιρίου.
  6. Κατεδάφιση υφιστάμενου κτιρίου.
Περισσότερες λεπτομέρειες

Για την πιστοποίηση του δικαιώματος δόμησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και όρους δόμησης απαιτείται μια σειρά δικαιολογητικών και μελετών, ανάλογα την περίσταση. Τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:

  1. Αίτηση του ιδιοκτήτη θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.
  2. Αντίγραφο του συμβολαίου που αποδεικνύει το είδος του εμπράγματου δικαιώματος (πλήρη κυριότητα, επικαρπία ή ψιλή κυριότητα) στο ακίνητο.
  3. Βεβαίωση υποβολής δήλωσης στο κτηματολόγιο, πιστοποιητικό
    κτηματογραφούμενου ακινήτου ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.
  4. Πιστοποιητικό μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο.
  5. Έγκριση από αρμόδιες υπηρεσίες όπως το δασαρχείο, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμβούλιο αρχιτεκτονικής, αρχαιολογία όπου απαιτείται.
  6. Συναίνεση συνιδιοκτητών του ακινήτου.
  7. Αντίγραφο του φύλλου της οικοδομικής άδειας.
  8. Αντίγραφα σχεδίων της οικοδομικής άδειας.
  9. Τοπογραφικό διάγραμμα.
  10. Διάγραμμα Δόμησης.

Εφόσον εξασφαλιστεί το δικαίωμα δόμησης για την έκδοση της οικοδομικής άδειας απαιτείται μια σειρά μελετών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις των οποίων η αναγκαιότητα διαφέρει ανάλογα τις εργασίες που είναι να πραγματοποιηθούν. Στις μελέτες αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  1. Αρχιτεκτονική μελέτη.
  2. Στατική μελέτη.
  3. Μελέτη στατικής επάρκειας σε περίπτωση προσθήκης ή αλλαγής χρήσης.
  4. Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.
  5. Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  6. Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων.
  7. Μελέτη παθητικής πυροπροστασίας.
  8. Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας.
  9. Σχέδιο και Φάκελος ασφάλειας και υγείας. (Σ.Α.Υ. – Φ.Α.Υ.)
  10. Μελέτη χρονικού προγραμματισμού του έργου.

Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων

Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου είναι η διαδικασία εκτίμησης της κατανάλωσης ενέργειας για την ικανοποίηση των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και φωτισμού του κτιρίου. Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στην έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), το οποίο αποτυπώνει:

  1. την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου,
  2. την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου,
  3. τη σύνταξη συστάσεων προς τον ιδιοκτήτη για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου του.

Η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου είναι υποχρεωτική:

  1. στην έκδοση οικοδομικής άδειας για ανέγερση νέου κτιρίου,
  2. μετά την ολοκλήρωση της ριζικής ανακαίνισης ενός κτιρίου,
  3. κατά την πώληση ενός κτιρίου (λόγω υποχρέωσης έκδοσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου),
  4. κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή ενός κτιρίου.
Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων
Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών - Σχέδια Μηχανικού

Ρύθμιση Αυθαίρετων Κατασκευών

Σύμφωνα με το νόμο 4495/2017 και τις τροποποιήσεις του σύμφωνα με το νόμο 4759/2020 οι αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που έχουν συντελεστεί πριν από την 28/07/2011, μπορούν να δηλωθούν και να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου 4495/2017, εφόσον δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις του άρθρου 89 του νόμου 4495/2017. Με την υπαγωγή αυτών των κατασκευών στο νόμο 4495/2017 επιτυγχάνεται η αναστολή ή/και η εξαίρεση από την κατεδάφιση τους. Οι παραπάνω κατασκευές και χρήσεις υπάγονται σε πέντε (5) κατηγορίες. Οποιαδήποτε κατασκευή για την οποία απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδεια μικρής κλίμακας και δεν εμφανίζεται στα σχέδια που συνοδεύουν την εγκεκριμένη οικοδομική άδεια του κτιρίου, τα οποία είναι θεωρημένα από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης (πολεοδομία), θεωρείται αυθαίρετη.

Περισσότερες λεπτομέρειες

Περιπτώσεις που απαιτείται η τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών είναι οι εξής:

  1. Μεταβίβαση ιδιοκτησίας (αγορά, πώληση, γονική παροχή).
  2. Έκδοση οικοδομικής άδειας.
  3. Έκδοση άδειας μικρής κλίμακας.
  4. Έκδοση άδειας λειτουργίας επιχείρησης.
  5. Ένταξη σε επιδοτούμενα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ».

Εκπόνηση Στατικών Μελετών Κτιριακών Έργων

Η Στατική είναι μια τεχνική επιστήμη και ανήκει στον κλάδο της Μηχανικής του Στερεού Σώματος. Αντικείμενο της Στατικής αποτελεί η μελέτη των συνθηκών ισορροπίας των σωμάτων όταν αυτά βρίσκονται υπό την επίδραση εξωτερικών δυνάμεων.

Περισσότερες λεπτομέρειες

Σε κάθε κτίριο υπάρχει ένα τμήμα του που καλείται να φέρει «να αντέξει» τα φορτία που ασκούνται στο σύνολο της κατασκευής από παράγοντες όπως το ίδιον βάρος της, η ανεμοπίεση, ο σεισμός, τα φορτία από την χρήση του κτιρίου κ.α. Αυτό το τμήμα ονομάζεται Φέρων Οργανισμός. Στόχος της στατικής μελέτης είναι να εξασφαλιστεί η αντοχή του Φέροντος Οργανισμού ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της κατασκευής υπό την επίδραση των φορτίων σχεδιασμού όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Σε περίπτωση υπέρβασης των φορτίων σχεδιασμού απώτερος στόχος είναι η εξασφάλιση του απαιτούμενου χρόνου εκκένωσης του κτιρίου ώστε να διασφαλιστεί η ανθρώπινη ζωή.

Η Στατική Μελέτη περιλαμβάνει την εκπόνηση υπολογισμών και τη σύνταξη των σχεδίων που απαιτούνται για τη κατασκευή του φέροντος οργανισμού, καθώς και εκτίμηση της προβλεπόμενης δαπάνης για την κατασκευή του.

Στατική μελέτη πραγματοποιείται σε περίπτωση:

  1. Ανέγερσης νέου κτιρίου.
  2. Απαίτησης ενίσχυσης υφιστάμενου κτιρίου που έχει υποστεί βλάβες στον φέροντα οργανισμό λόγω σεισμού ή άλλου φυσικού φαινομένου.
  3. Προσθήκης ορόφου ή χώρου σε υφιστάμενο κτίριο.
  4. Αλλαγής χρήσης κτιρίου ή τμήματος αυτού σε δυσμενέστερη κατηγορία.
  5. Νομιμοποίηση ή Τακτοποίηση συγκεκριμένων κατηγοριών αυθαίρετων κατασκευών.

Για τις περιπτώσεις 2 έως 5 πραγματοποιείται Μελέτη Στατικής Επάρκειας με την οποία ελέγχεται η φέρουσα ικανότητα ενός υφιστάμενου κτιρίου με σκοπό να διαγνωστεί η καταλληλόλητά του σε κάθε μία από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις.

Στατικές Μελέτες - Σχέδιο
Εργασίες Μικρής Κλίμακας - Κατασκευή

Έκδοση Έγκρισης Εργασιών μικρής Κλίμακας

Η άδεια μικρής κλίμακας ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας είναι η διοικητική πράξη που επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών που ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 29 του νόμου Ν.4495/2017, την παράγραφο 19 του άρθρου 34 του νόμου Ν.4546/2018 και το άρθρο 2 της υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174 απόφασης. Οι εργασίες αυτές είναι:

Περισσότερες λεπτομέρειες
  1.   Δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή ύστερα από έγγραφο της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτός εάν η έγκριση οι δοκιμαστικές τομές του εδάφους διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς για εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003.
  2. Τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών, όπου από ειδικά προγράμματα προβλέπεται η κάλυψη στεγαστικών αναγκών μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού ή προβλέπεται για αυτοστέγαση παλιννοστούντων.
  3. Αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα με τις απολύτως απαραίτητες διαστάσεις για τη στέγασή τους, σύμφωνα με το άρθρο 3 του από 24.5.1985 π.δ., εφόσον έχουν την απαιτούμενη έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας, εκτός της περίπτωσης που επιβάλλεται η κατασκευή υποστυλωμάτων.
  4. Κατασκευή υπόγειων εγκαταστάσεων νεκροταφείων, όπως χωνευτήρι, βυθιζόμενων κάδων και δεξαμενή νερού, μέγιστης επιφάνειας είκοσι πέντε (25,00) τ.μ. και βάθους έως τέσσερα (4,00) μ., που εξυπηρετούνται με εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου συμπαγούς τύπου (compact), αν απαιτείται, και με την προϋπόθεση ότι το ύψος των κατασκευών σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το ένα (1,00) μ. από την οριστική στάθμη εδάφους. Για την εγκατάσταση απαιτείται δήλωση αρμόδιου μηχανικού που αναλαμβάνει την ευθύνη της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων.
  5. Εγκατάσταση προσωρινών κατασκευών της παρ. 74 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012, που συνοδεύεται από πιστοποιητικό στατικής επάρκειας.
  6. Η κατασκευή ανελκυστήρα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 4067/2012, που απαιτείται για τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων σε υφιστάμενα κτίρια ή σε κτίρια που διαθέτουν ανελκυστήρα με εσωτερικές διαστάσεις θαλάμου εκτός προδιαγραφών ΕΛΟΤ ΕΝ 81-70 ή σε κτίρια όπου πρέπει να γίνει επέκταση των στάσεων του ανελκυστήρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα.
  7. Κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή σε Ζ.Ο.Ε., καθώς και σε οικισμούς προϋφιστάμενους του ν.δ. 17.7.1923 (Α΄ 223) και οικισμούς οριοθετημένους με το από 24. 5.1985 π.δ.. Ειδικά, για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού, Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας χορηγείται ύστερα από αίτηση, η οποία συνοδεύεται από Τεχνική Έκθεση του αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα και της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου δήμου και σχετική απόφαση του αρμόδιου οργάνου του δήμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.
  8. Υπόγειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.
  9. Τοποθέτηση ικριωμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται κατάθεση σχεδίου και φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 305/1996 (Α΄ 305) και δήλωση ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου.
  10. Τοποθέτηση εργοταξιακών οικίσκων.
  11. Εκσκαφές καναλιών οδεύσεως καλωδίων εντός των γηπέδων ή οικοπέδων πρατηρίων υγρών καυσίμων για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών-εκροών.
  12. Εργασίες εξωτερικών χρωματισμών ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων με χρήση ικριωμάτων.
  13. Επένδυση όψεων και αντικατάσταση υαλοπετασμάτων με χρήση ικριωμάτων.
  14. Κατασκευή πέργκολας επιφάνειας άνω των πενήντα (50) τ.μ. σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια, βεράντες ισογείων. Σε δώματα, υπαίθριους χώρους και ανοιχτούς εξώστες επιβάλλεται η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ανεξαρτήτως επιφάνειας.
  15. Τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής νερού ή πισίνας, μέγιστης επιφάνειας πενήντα (50) τ.μ., που εξυπηρετούνται με εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου συμπαγούς τύπου (compact), υπό την προϋπόθεση ότι για την εγκατάστασή τους δεν απαιτείται τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα, ότι το ύψος των κατασκευών σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το ένα (1,00) μέτρο από την οριστική στάθμη εδάφους, δεν απαιτούνται εκσκαφές ή επιχώσεις του φυσικού εδάφους μεγαλύτερες από ενάμισι (1,50) μέτρο για την τοποθέτησή τους και πραγματοποιείται η προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις φύτευση του υποχρεωτικώς ακάλυπτου χώρου.
  16. Αγωγοί αερισμού και λοιπές εγκαταστάσεις και κατασκευές που αναφέρονται στις παραγράφους 2β, 2δ, 2στ και 3 του άρθρου 19 του ν. 4067/2012.
  17. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, καθώς και εργασίες αλλαγής χρήσης για τις οποίες σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και δεν μεταβάλλονται προς το δυσμενέστερο τα φορτία και η κατηγορία σεισμικής σπουδαιότητας σύμφωνα με τον ΕΑΚ.
  18. Κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών.
  19. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων στις εξωτερικές όψεις.
  20. Συντήρηση και επισκευή στεγών με χρήση ικριωμάτων.
  21. Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός (1,00) μέτρου ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς που στερούνται σχέδιο πόλης. Για γήπεδα όπου προβλέπεται η λειτουργία κέντρων κράτησης παράτυπων μεταναστών δεν απαιτείται η έγκριση εργασιών, έστω και αν η περίφραξη γίνεται με χρήση οποιουδήποτε υλικού και σενάζ.
  22. Περίφραξη με πρόχειρη κατασκευή, όπως συρματόπλεγμα, σε οικόπεδα μη ρυμοτομούμενα σε εντός σχεδίου περιοχές.
  23. Κατασκευή μιας και μόνο λιθόκτιστης αποθήκης ανά καλλιεργούμενο αγρόκτημα,σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 6 του από 24.5.1985 π.δ, με επιφάνεια μέχρι δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα και συνολικό ύψος με τη στέγη έως και τρία (3,00) μέτρα, εφόσον δεν γίνεται χρήση οπλισμένου σκυροδέματος στην οροφή της και κατασκευάζεται ανεξάρτητα από τυχόν υπάρχουσα κύρια οικοδομή, ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας, με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στην πιο πάνω διάταξη του από 24.5.1985 π.δ.
  24. Κατασκευή εστιών και φούρνων με τις καπνοδόχους τους, για την εξυπηρέτηση επαγγελματικής χρήσης, εφόσον με τεχνική έκθεση μηχανικού τεκμηριώνεται ότι δεν επηρεάζεται η στατική επάρκεια του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.
  25. Κατασκευή τζακιών με τις καπνοδόχους τους σε οριζόντιες ιδιοκτησίες με χρήση κατοικίας, εφόσον με τεχνική έκθεση μηχανικού τεκμηριώνεται ότι δεν επηρεάζεται η στατική επάρκεια του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.
  26. Ανακατασκευή στέγης, με υποβολή δήλωσης στατικής επάρκειας αρμόδιου μηχανικού.
  27. Λειτουργική συνένωση χώρων σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012.
  28. Έχει καταργηθεί αυτή η περίπτωση.
  29. Τοποθέτηση κεραιών, πλην κεραιών λήψης ραδιοτηλεοπτικού σήματος, καθώς και κεραιών ραδιοεπικοινωνίας και κινητής τηλεφωνίας.
  30. Εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης.
  31. Στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012, υπό την προϋπόθεση της παρ. 6 ιστ του άρθρου 11 του ν. 4067/ 2012.
  32. Επεμβάσεις στις όψεις κτιρίων για την τροποποίηση ή τη διάνοιξη νέων ανοιγμάτων, εφόσον δεν θίγεται ο φέρων οργανισμός και οι επεμβάσεις δεν αντίκεινται σε ειδικότερες διατάξεις.
  33. Πρόχειρες ξύλινες κατασκευές βοηθητικής χρήσης έως 8 τ.μ. και μεγίστου ύψους 2,50 μέτρων, που τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο.
  34. Εργασίες εγκατάστασης φ/β συστημάτων, για τις περιπτώσεις που απαιτείται σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις.
  35. Εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  36. Διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών.
  37. Εγκατάσταση κατασκευών αντιθορυβικής προστασίας (ηχοπετάσματα) σε δώματα ή σε ακάλυπτους χώρους υφιστάμενων ειδικών κτιρίων, με σκοπό την απόσβεση ήχων που προέρχονται από μηχανήματα κλιματισμό.
  38. Τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών νηπιαγωγείων για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης της παρ. 12 του άρθρου 220 του ν. 4610/2019, εκτός παραδοσιακών οικισμών. Η τοποθέτηση των παραπάνω αιθουσών ισχύει για τέσσερα (4) έτη από τη διοικητική παραλαβή της αίθουσας προς χρήση από τον οικείο Δήμο με δυνατότητα παράτασης για δύο (2) ακόμη έτη. Στις εργασίες, περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες για την τοποθέτηση των αιθουσών διαμορφώσεις του εδάφους. Μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας, ο Δήμος υποχρεούται στην άμεση απομάκρυνση των αιθουσών, η υλοποίηση της οποίας καλύπτεται από την χορηγηθείσα έγκριση, μετά από σχετική έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας ΥΔΟΜ.
  39. Κατασκευές εντός οικοπέδου-γηπέδου για τη δημιουργία χώρων εισόδου στα οικόπεδα και γήπεδα, που δεν εμπίπτουν στην περ. ιη της παρ.1 του άρθρου 30 του ν. 4495/2017.
  40. Εγκατάσταση Μικρών και μεγάλων Πράσινων Σημείων του άρθρου 44 Α του ν. 4042/2012 (Α΄ 24), συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής υποστηρικτικών κτισμάτων τους, καθώς και άλλων τυχόν απαιτούμενων εργασιών.

Για εργασίες που εμπίπτουν στις περιπτώσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 19 και 30, της παρούσης παραγράφου, δεν ισχύει το όριο του προϋπολογισμού των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ και για την εκτέλεσή τους απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ανεξαρτήτως προϋπολογισμού. Για τις εργασίες των  υπόλοιπων περιπτώσεων οι οποίες εκτελούνται είτε συνδυαστικά είτε μεμονωμένα και εφόσον ο συνολικός προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ (25.000) υπολογιζόμενος σύμφωνα με το Παράρτημα Β΄ του ν. 4495/2017, ανά οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να καθορίζονται, να συμπληρώνονται ή να τροποποιούνται οι εργασίες για τις οποίες απαιτείται η έκδοση πράξης έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και τα δικαιολογητικά για τη χορήγησή της.

Αιτήσεις για προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων τύπου “Εξοικονομώ”

Τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων είναι πολύ διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια λόγω της απήχησης που έχουν από τους πολίτες και την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα.

Τα προγράμματα αυτά συνίστανται στην παροχή κινήτρων για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, με στόχο τη μείωση των ενεργειακών αναγκών και της κατανάλωσης συμβατικών καυσίμων, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα «Ενεργειακά Αποδοτικό Σπίτι».

Για να θεωρείται μια κατοικία επιλέξιμη πρέπει να υφίστανται νόμιμα, να μη έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και να έχουν καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Περισσότερες λεπτομέρειες

Δικαίωμα συμμετοχής στα Προγράμματα αυτά έχουν φυσικά πρόσωπα που κατά το “έτος αναφοράς” του Προγράμματος και κατά το χρόνο υποβολής αίτησης έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων σε επιλέξιμη κατοικία, η αίτηση υποβάλλεται από έναν εκ των δικαιούχων που να έχει δικαίωμα συμμετοχής σύμφωνα με τα ανωτέρω, μετά από συναίνεση των υπολοίπων.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τον έλεγχο της επιλεξιμότητας της κατοικίας είναι:

  1. Φύλλο Οικοδομική Άδειας.
  2. Νομιμοποιητικό έγγραφο σε περίπτωση υπαγωγής της ιδιοκτησίας σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών.
  3. Σχέδια της ιδιοκτησίας (κατόψεις) της οικοδομικής αδείας.
  4. Πρόσφατο έντυπο λογαριασμού της ΔΕΗ. (Μεταξύ της ΔΕΗ, του Ε9, του Ε1 και της οικοδομικής αδείας πρέπει να ταυτίζεται η διεύθυνση του ακινήτου καθώς και τα τετραγωνικά του).
  5. Συμβόλαια που συνοδεύουν την ιδιοκτησία.
  6. Κτηματολόγιο.
  7. Αντίγραφο ταυτότητας.
  8. Ε1 του “έτους αναφοράς” όλων όσων έχουν εμπράγματο δικαίωμα στην κατοικία (πλήρους κυριότητας / επικαρπίας / ψιλής κυριότητας).
  9. Ε9 όλων όσων έχουν εμπράγματο δικαίωμα στην κατοικία.
  10. Εκκαθαριστικό του “έτος αναφοράς” όλων όσων έχουν εμπράγματο δικαίωμα στην κατοικία.
  11. Ε2 του “έτος αναφοράς” στην περίπτωση που η κατοικία μισθώνεται / ενοικιάζεται.
  12. Στην περίπτωση που μισθώνεται / ενοικιάζεται η κατοικία πρέπει ο ενοικιαστής να τη δηλώνει ως κύρια κατοικία.
  13. Κωδικούς Taxis.net του αιτούντα.

Για τον έλεγχο της νομιμότητας του ακινήτου απαιτείται αυτοψία/αποτύπωση από μηχανικό. Η αποτύπωση είναι επίσης απαραίτητη και για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Με το πέρας της ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας πραγματοποιείται μία δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και εκδίδεται το δεύτερο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Β’ Π.Ε.Α.) που πιστοποιεί την επίτευξη του ενεργειακού στόχου.

Πρόγραμμα Εξοικονομώ - Ενεργειακή Απόδοση
Τεχνικός Σύμβουλος Έργων - Μηχανικός σε υπολογιστή

Τεχνικός Σύμβουλος Έργων

Ο τεχνικός σύμβουλος έχει ως σκοπό την υποστήριξη του ενδιαφερομένου σε θέματα που αφορούν την επιστήμη του μηχανικού. Ο μηχανικός καλείται να ελέγξει ή να αξιολογήσει το αντικείμενο της ανάθεσης και να παρουσιάσει αιτιολογημένα και με τρόπο κατανοητό τα αποτελέσματα στον ενδιαφερόμενο προκειμένου αυτός να είναι σε θέση να λάβει μια απόφαση (αγορά, κατασκευή, νομιμοποίηση, κ.α.).

Περισσότερες λεπτομέρειες

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις όπου ζητείται η παρουσία τεχνικού συμβούλου εκ μέρους του ενδιαφερομένου, ή απαιτείται η συνδρομή μηχανικού, είναι:

  • Αγορά ή πώληση ακινήτων όπου συνήθως ζητείτε να ελεγχθεί η νομιμότητα τους, να αξιολογηθεί η κατάσταση τους ως προς τις φθορές και η αξιολόγηση των υφιστάμενων χώρων του ακινήτων ως προς την επιθυμητή χρήση από τον ενδιαφερόμενο.
  • Αγορά ή πώληση οικοπέδων και γηπέδων όπου ζητείτε να διερευνηθεί η αρτιότητα, η οικοδομησιμότητα και η επιτρεπόμενη δόμηση.
  • Αντιδικίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων για τεχνικά ζητήματα όπως η οριοθέτηση ενός οικοπέδου.
  • Κατασκευή ενός ιδιωτικού έργου.
  • Ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίου.
  • Νομιμοποίηση / τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών.
  • Ενημέρωση του ενδιαφερόμενου για προγράμματα που επιδοτούν συγκεκριμένες εργασίες σε κτίρια όπως τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ».

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Σύμφωνα με το νόμο 4495/2017 και τις τροποποιήσεις του σύμφωνα με το νόμο 4759/2020 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα είναι ο φάκελος που περιλαμβάνει τα στοιχεία του κτιρίου, που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 54 και ειδική αναφορά στον αριθμό ΚΑΕΚ του οικοπέδου ή γηπέδου, εφόσον υφίσταται.

Περισσότερες λεπτομέρειες

Με τη συμπλήρωση του φακέλου της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου μπορεί να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Πληρότητας. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται από τους εξουσιοδοτημένους για την τήρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μηχανικούς, στο οποίο βεβαιώνεται από αυτούς, με δήλωσή τους, η συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ταυτότητα. Φέρει μοναδικό αριθμό, που δίνεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο, και αναγράφει τον ΚΑΕΚ του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας, εφόσον υφίσταται.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  1. Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, με τις αναθεωρήσεις της.
  2. Τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται.
  3. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού.
  4. Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
  5. Δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.
  6. Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση, όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περ. α΄ , β΄ και ε΄.
  7. Το δελτίο δομικής τρωτότητας ή τη τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει αίτηση υπαγωγής στον ν. 4178/2013 (Α΄ 174) ή τον παρόντα ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 99.
  8. Τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  1. Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου ευρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της.
  2. Τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζομένων ατόμων, εφόσον απαιτείται.
  3. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας.
  4. Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
  5. Δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.
  6. Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση, όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περ. α΄, β΄ και ε΄, πλην των κοινοχρήστων χώρων.
  7. Το δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει αίτηση υπαγωγής στον ν. 4178/2013 ή τον παρόντα ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 99.
  8. Τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν.

Σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που την συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της οικείας υπηρεσίας, αντί γι’ αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Ελάτε να συζητήσουμε το νέο σας έργο.

Στο Τεχνικό Γραφείο στην Καρδίτσα μπορείτε να έρθετε εντός ωραρίου ή αφού προγραμματίσουμε ένα ραντεβού για να συζητήσουμε το νέο σας έργο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο